Om Ludomani (Spil ansvarligt)
Ludomani defineres som en afhængighed af pengespil. Ifølge WHO er det en “spillemæssig forstyrrelse, som dominerer personens liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser.” Det betyder, at en person bliver kontrolleret af sin trang til at spille, selvom de er klar over de negative konsekvenser.
Vigtige pointer:
- Ludomani overskygger ofte personens sociale og arbejdsmæssige liv.
- Det kan føre til alvorlige økonomiske problemer, gæld og endda økonomisk kriminalitet.
Hvordan Udvikles Ludomani?
Ludomani udvikler sig typisk over flere år og kan opdeles i tre stadier:
- Risikospiller
- Øget interesse og pengeforbrug på spil.
- Fokus på at vinde, men spillet påvirker ikke relationer og arbejde/studie væsentligt.
- Problemspiller
- Øget tid og penge brugt på spil.
- Adfærdsændringer, men kan stadig skjule problemet for omgivelserne.
- Ludoman
- Afhængighed af pengespil.
- Prioriterer spil over relationer, arbejde og uddannelse.
- Økonomiske problemer og mulig isolation.
Konsekvenser af Ludomani
Når en person udvikler ludomani, kan det få store konsekvenser:
- Arbejde/Uddannelse: Dårlig præstation og fravær.
- Sociale relationer: Isolation og konflikter med familie og venner.
- Økonomi: Øget gæld og risiko for kriminalitet.
Årsager til Ludomani
Årsagerne til ludomani er komplekse og inkluderer:
- Arvelige faktorer: Genetik og familiehistorie.
- Sociale faktorer: Påvirkning fra venner og familie.
- Individuelle faktorer: Psykisk tilstand og personlighed.
- Ydre påvirkninger: Reklamer og medier.
Hvem Bliver Afhængig af Spil?
Ifølge en undersøgelse fra 2016 har 125.000 danskere over 18 år spilproblemer, heraf er 10.000 ludomane. Mænd er mere tilbøjelige til at udvikle ludomani, og især yngre mænd er i risikozonen.
Hvorfor Vokser Problemet?
Øget eksponering fra reklamer og online spil øger risikoen for ludomani. Dette øger også risikoen for tilbagefald for tidligere ludomaner.
Kendetegn og Symptomer
Fysiske symptomer:
- Hjertebanken
- Stress
- Hovedpine
- Svedeture
Psykiske symptomer:
- Koncentrationsbesvær
- Søvnproblemer
- Depression
- Angst
Adfærdsmæssige kendetegn:
- Social isolation
- Problemer med at overholde aftaler
- Irritabel adfærd
- Manglende engagement
Hvis du har mistanke om, at du har et spilproblem, kan du tage en ludomanitest. Center for Ludomani tilbyder flere tests:
- Generel ludomanitest
- Sportsbetting-test
- Pokertest
Få Hjælp!
Hvis du er risikospiller eller problemspiller, kan du få hjælp til at styre dit spilforbrug. Center for Ludomani tilbyder gratis og fortrolig rådgivning.
Hvis du betegnes som risikospiller eller problemspiller, kan du hente hjælp til at holde styr på dit spilforbrug på Center for Ludomanis hjemmeside. Hvis testen viser at du kan have ludomani, anbefaler vi at ringe til Center for Ludomani (Tlf: 70 11 18 10), hvor du kan modtage gratis og fortrolig hjælp.
Rådgivningssteder:
- Center for Ludomani: Gratis behandling og rådgivning.
- StopSpillet: Online chat og telefonrådgivning.
- Ludomaniforeningen
- Dansk Misbrugsbehandling
- Tjelehuset
- ALFA København
- Ludomaniklinikken Mindwork
Udeluk dig fra spil online og offline
Hvis du har fundet frem til at du har ludomani eller er problemspiller, anbefaler vi først og fremmest at du udelukker dig fra al spil om penge. Det kan du gøre ved at tilmelde dig Spillemyndighedens Register Over Frivilligt Udelukkede Spillere, bedre kendt som ROFUS.
Når du tilmelder dig ROFUS udelukker du dig frivilligt fra alle online spil om penge samt adgang til fysiske casinoer. Du kan udelukke dig selv midlertidigt i alt fra 24 timer til seks måneder, men du kan også udelukke dig selv fra pengespil for resten af livet. Du kan tilmelde dig ROFUS med NemID på denne hjemmeside.
Der findes masser af gratis tilbud om rådgivning og behandling for ludomani, og du kan finde behandlingscentre i hele Danmark. For en oversigt over alle behandlingscentre kan du tjekke Spillemyndighedens hjemmeside, som giver dig et overblik over alle gratis behandlingstilbud af ludomani.
Behandlingstilbud i Danmark
Center for Ludomani står for behandlingen af ca. 75% af ludomaner i Danmark og tilbyder gratis behandling, kursusforløb og rådgivning for pårørende. Der fokuseres også på tilbagefaldsforebyggelse.
Der er altså masser af gratis rådgivning og hjælp at hente, og masser af gratis behandlingstilbud som du kan benytte til at få styr på dit misbrug. Langt de fleste ludomane personer, som modtager behandling, får styr på deres problemer og kan igen leve et normalt liv.
Der sættes desuden fokus på tilbagefald i de fleste behandlingstilbud, hvor man også bliver indkaldt til opfølgende samtaler. Du bliver altså hjulpet godt på vej mod et bedre liv af professionelle behandlere, som er eksperter på området.
Få Hjælp Online
Besøg StopSpillet’s hjemmeside for rådgivning om ludomani. De tilbyder en online chat samt telefonrådgivning, hvor du kan få gratis hjælp og rådgivning om ludomani.
Afslutning
Ludomani er en alvorlig og kompleks lidelse, men der er masser af hjælp at hente. Det første skridt mod en sundere livsstil er at erkende problemet og søge hjælp.